Whiplash & Letselschade
Because we care

De meest voorkomende klachten bij whiplash.




Heeft u vragen? Stuur een mail bericht en wij nemen contact met u op of sturen u een antwoord mail.

Een whiplashletsel is een zeer onaangenaam gevolg van een snelle, heftige slingerbeweging van het hoofd optredend door onder meer autobotsingen, sportongevallen en ritjes in kermisattracties.
Het klachtenbeeld is indrukwekkend en varieert van pijnen in de nek en in het achterhoofd tot duizeligheid, tintelingen en verlies van concentratie. Onderzoeken tonen meestal geen afwijkingen aan en de patiënt die soms na jaren nog met de problemen zit voelt zich terecht onbegrepen.


Plotselinge verrekking: 

Een whiplash is een plotselinge verrekking van de nek en ontstaat doordat het hoofd plotseling en met grote kracht naar voren, achteren of opzij wordt bewogen. Het is een overkoepelende term voor allerlei soorten letsels die hierdoor ontstaan, beschadigingen aan nekwervels, tussenwervelschijven, zenuwbanen, ligamenten en spierweefsel. Je zou het ook een nekverstuiking of nekkneuzing kunnen noemen.


Artsen noemen het ook wel een acceleratie-deceleratie trauma. De naam zweepslag, eigenlijk de letterlijke vertaling, komt ook voor maar indiceert dat het enkel gaat om spieren, en dat hoeft niet zo te zijn. In een enkel geval kunnen er ook gebieden in de hersenstam, ruggenmerg en hersenzenuwen beschadigd raken dus een mild hersenletsel is niet uitgesloten.


Versnelling en vertraging: 

Het whiplashsyndroom is een toestand die vooral in de laatste eeuw werd erkend, doordat omstandigheden die eventueel tot een whiplash kunnen leiden zijn toegenomen. Het vaakst wordt het in verband gebracht met een auto-ongeluk (kop-staart botsing) waarbij iemand van achter wordt aangereden, het hoofd van de inzittende in eerste instantie achteroverslaat en dan als de auto tot stilstand is gekomen, met een ruk naar voren slaat.


Het komt ook voor bij zijdelingse en frontale aanrijdingen en botsingen. Natuurlijk zijn niet enkel auto's hiervoor verantwoordelijk. Het letsel kan ook ontstaan bij een motorongeluk of tijdens het sporten, denk aan een duik in een zwembad, skiën, karten, wielrennen, voetbal (kopbal!), bungeejumping en paardrijden, maar ook door misdrijven en bedrijfsongevallen zoals een vallend voorwerp op het hoofd of simpelweg van de trap vallen.


Het kan je eveneens overkomen door een rit in een kermisattractie! Wat kenmerkend is dat er eerst versnelling optreedt en daarna een abrupte vertraging, zodat er een slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp ontstaat. De nek wordt blootgesteld aan G-krachten en die is daar niet voor gebouwd. Het overkomt jaarlijks vijftienduizend mensen.
G-krachten: De normale G-kracht om ons heen is 1G. Snel veranderende G-krachten (zwaartekrachtversnelling-kracht) zijn voor de mens duidelijk merkbaar, bijvoorbeeld in een auto in een bocht, in de lift en bij het opstijgen in een vliegtuig. In een achtbaan worden sensatiegevoelens juist door deze krachten opgewekt. Bij het afschieten omhoog worden de totale G-krachten groter en dit zorgt ervoor dat je in de stoel wordt gedrukt. Dit heet positieve G-kracht.


Bij een versnelling naar beneden bijvoorbeeld bij een snelle val, ontstaat er juist een afnemende G-kracht waardoor je iets uit je stoel wordt gelicht en een zwevend gevoel krijgt (uplift). Dit zijn G-krachten die lager zijn dan +1 G. Maximaal toelaatbare negatieve G-kracht is -3. Is de kracht sterker dan kun je bewusteloos raken.


Bij de positieve G-krachten ligt de grens op + 5 G en dit is het maximale waar een mens aan mag worden blootgesteld. 5 G wil zeggen dat de totale kracht op een lichaam vijfmaal de kracht van de gewone zwaartekracht is en dit voelt alsof je vier keer je eigen gewicht 'draagt'. Daarbij moet de kracht ook nog verticaal op het lichaam werken en niet zijdelings. Van zijdelingse krachten kan een mens niet veel verdragen. Zijdelingse G-krachten mogen daarom de 1,5 niet overschrijden. Doen ze dit wel dan word je door elkaar geschud en is de kans op een whiplash zeer groot.


Klachten die verband houden met whiplashletsel:
• Nekpijn
• Pijn in achterhoofd
• Hoofdpijn
• Pijn in schouders, armen en rug
• Stijfheid van nek
• Aangezichtspijn
• Krachtverlies, prikkelingen en tintelingen in armen, handen en/of nek
• Duizeligheid, evenwichtsproblemen
• Concentratie- en geheugenklachten
• Misselijkheid, braken
• Persoonlijkheidsveranderingen
• Slaapstoornissen
• Oorsuizen
• Stoornissen in het gezichtsvermogen
• Overgevoeligheid voor geluid en licht

Wij hebben een klachtenlijst met ca 75 whiplash gerelateerde klachten, aanvraag via onderstaand aanvraagformulier, wij sturen u dan onze lijst zo spoedig mogelijk toe. Vrijblijvend.

Klachten hoeven niet direct na het ongeluk te ontstaan, maar kunnen evengoed uren of dagen later merkbaar worden. Binnen zes maanden is zeventig procent van de slachtoffers klachtenvrij, maar bij het overige deel ontwikkelen zich chronische klachten die het dagelijks leven al of niet aanzienlijk kunnen beperken.


Tien procent lijdt zelfs aan ernstige pijnklachten. Factoren die een vergrote kans geven op langdurige klachten zijn de impact van het ongeval, immers hoe harder de klap, hoe groter de kans dat de klachten langdurig worden. Wat ook meespeelt is of je het ongeluk hebt zien aankomen omdat daarbij de spieren eerst automatisch worden aangespannen, maar ook heel andere factoren kunnen een rol spelen, zoals lichamelijke conditie, leeftijd en lichaamsbouw. Een klein percentage heeft na een jaar nog steeds klachten.


Pijnstilling en nekkraag: 

Onderzoek haalt meestal niets uit, hoewel soms röntgen nodig is om grotere letsels uit te sluiten. Op röntgenfoto's zijn zwellingen en bloedingen helaas echter niet te zien. Bij neurologische klachten wordt ook een neurologisch onderzoek gedaan.


Het is in elk geval raadzaam in de eerste weken wat rust in acht te nemen, om geleidelijk weer actiever te worden. De nekkraag kan beter niet hele dagen worden gedragen en niet langer dan enkele weekjes. Indien na drie weken de klachten nog even erg zijn wordt meestal een therapeut ingeschakeld en als dat ook niets uithaalt volgt een verwijzing naar een specialist, dat of een neuroloog of een orthopeed zal zijn, afhankelijk van welke klachten op de voorgrond staan.


Tegenstrijdige adviezen: 

Zowel in het reguliere als in het alternatieve circuit worden verscheidene behandelingen voor whiplash aangeboden en soms kunnen deze behandelingen en therapieën baat geven, ondanks dat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor bestaat.


Uitkomsten hiervan zijn persoonsgebonden. In de medische wereld is op dit moment niet een volledige overeenstemming over de behandeling van whiplash en dit leidt tot vele tegenstrijdige adviezen. Er is helaas nog niet een afdoende behandeling gevonden die voor iedereen zou werken. De patiënt met een whiplash bevindt zich hierdoor vaak in een soort niemandsland, want onderzoeken laten geen bewijzen voor letsel zien terwijl de klachten wel degelijk zo ingrijpend kunnen zijn dat werken bijvoorbeeld niet mogelijk is.


Verzekeringsmaatschappijen maken in verband met letselschade en schadevergoedingen gebruik van de moeilijke aantoonbaarheid van deze aandoening en hanteren de regel dat als er niets te vinden is, dat de klachten dan wel 'vaag' zijn en tussen de oren zitten. Van belang is een vroege diagnose van een arts met een bewijs op schrift dat er sprake is van een whiplashtrauma, ook al kan het precieze letsel niet tot in detail worden aangetoond.

Enz. enz. enz. enz.........