Whiplash & Letselschade
Because we care

Wat is de oorzaak van tinnitus (oorsuizen) en welke behandelingen zijn er?Tinnitus is het waarnemen van geluiden in het oor of in het hoofd die niet van buitenaf afkomstig zijn. Deze geluiden kunnen variëren van fluitende, rinkelende, zoemende tot suizende geluiden, en worden vaak omschreven als "oorsuizen". 

De oorzaak van tinnitus kan complex zijn en kan variëren afhankelijk van individuele factoren. 

Enkele mogelijke oorzaken en bijbehorende behandelingen zijn:
Gehoorverlies: 

Een van de meest voorkomende oorzaken van tinnitus is gehoorverlies, vooral leeftijdsgebonden gehoorverlies (presbyacusis). Dit kan leiden tot veranderingen in de neurale activiteit in de auditieve hersengebieden, wat tinnitus veroorzaakt. 

Behandelingen kunnen omvatten:

Gehoorapparaten: Deze versterken externe geluiden, wat kan helpen om de tinnitusgeluiden te maskeren.

Geluidstherapie: 

Witte ruis, natuurgeluiden of andere achtergrondgeluiden worden gebruikt om de aandacht van tinnitus af te leiden.

Blootstelling aan lawaai: 

Langdurige blootstelling aan hard geluid, zoals bij lawaai op de werkplek of luide muziek, kan tinnitus veroorzaken. Preventie is hier belangrijk, zoals het dragen van gehoorbescherming in lawaaierige omgevingen.

Oorletsel of trauma: 

Fysiek letsel aan het oor, zoals een klap, letsel (whiplash) of een luide explosie, kan tinnitus veroorzaken. In sommige gevallen kan dit vanzelf verbeteren, maar medische evaluatie is belangrijk.

Oorsmeerophoping

Ophoping van oorsmeer kan druk uitoefenen op het trommelvlies en tinnitus veroorzaken. Het verwijderen van het oorsmeer kan verlichting bieden.

Medicijnen: 

Bepaalde medicijnen, vooral wanneer ze in hoge doses worden ingenomen, kunnen tinnitus veroorzaken als bijwerking. Raadpleeg een arts als u vermoedt dat uw medicatie tinnitus veroorzaakt.

Stress en angst: 

Psychologische factoren zoals stress en angst kunnen tinnitus verergeren of triggeren. Beheersing van stress en ontspanningstechnieken kunnen nuttig zijn.

Onderliggende medische aandoeningen: 

Tinnitus kan ook een symptoom zijn van onderliggende medische aandoeningen zoals otosclerose, Menière's ziekte, temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ) en meer. Behandeling richt zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaak.

Het is belangrijk op te merken dat er geen universele "genezing" voor tinnitus is, omdat de aandoening verschillende oorzaken kan hebben en variabel kan zijn van persoon tot persoon. 

Een gecombineerde aanpak die medisch advies, levensstijlaanpassingen en mogelijk therapieën omvat, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) of tinnitusretrainingstherapie (TRT), kan helpen bij het beheersen van tinnitus en het verbeteren van de kwaliteit van leven. 

Als u last heeft van tinnitus, is het raadzaam om een KNO-arts of audioloog te raadplegen voor een grondige evaluatie en passend advies.